top of page

Een vertraagde motorische ontwikkeling bij kinderen

Kind dat met bal speelt

Om te bepalen of er sprake is van een vertraagde motorische ontwikkeling is kennis hierover noodzakelijk. Na de geboorte bewegen zuigelingen zich grotendeels onder invloed van reflexen waardoor onbewuste bewegingen worden gemaakt. De reflexen doven geleidelijk aan uit wat ervoor zorgt dat het kind bewuste en willekeurige bewegingen kunnen gaan maken; denk aan het gericht reiken en grijpen naar een speeltje. Aanvankelijk richt de rechter hand zich meer op de rechter zijde van het kind en vv. Geleidelijk aan verandert dit en wordt de middellijn gekruist: er wordt dan ook met de rechterhand ook aan de linker lichaamszijde naar iets gereikt en gegrepen en vv. Op deze fase volgt het omrollen van rug naar buik. De ontwikkeling naar buikig is essentieel aangezien de verdere motorische ontwikkeling voortkomt uit de buikligging, denk aan tijgeren, kruipen, het gaan zitten en het optrekken tot staan. Hierop zijn uitzonderingen zoals de billenschuivers die veelal geen buikligontwikkeling doormaken maar vanuit rugligging naar zit gaan en zich vervolgens op hun specifieke manier ontwikkelen.

Wanneer is er sprake van een vertraagde motorische ontwikkeling?

Als een kind bepaalde motorische vaardigheden op een vastgestelde leeftijd niet beheerst, wordt gesproken van een vertraagde motorische ontwikkeling. Om zicht te hebben op de motorische ontwikkeling zijn er mijlpalen beschreven. De motorische ontwikkeling wordt doorgaans gevolgd door de jeugdarts en/ of -verpleegkundige van het consultatiebureau, maar ook bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden kinderen gescreend. Als een kind bepaalde vaardigheden op een vastgestelde leeftijd niet beheerst, wordt gesproken van een vertraagde motorische ontwikkeling.

Oorzaken voor een vertraagde motorische ontwikkeling

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor de motorische ontwikkeling anders of vertraagd verloopt. Redenen kunnen zijn:

  • Overbeweeglijke gewrichten (hypermobiliteit).

  • Lage of hoge spierspanning (hypotonie of hypertonie).

  • Ontwikkelings- of gedragsstoornissen zoals autisme, ADHD of DCD.

  • Onderliggende pathologieën zoals een spierziekte of een neurologische aandoening.

Baby die kruimpt
Kind dat rent

Hoe ziet een kinderfysiotherapeutische interventie eruit?

Bij aanvang vindt er een gesprek en een observatie plaats. Vervolgens wordt het motorisch functioneren van uw kind in kaart gebracht middels een motorische test en/of observatie. Aan de hand van de resultaten wordt een behandelplan opgesteld waarvan de doelen met u besproken worden. Deze motorische test/screening wordt na enige tijd herhaald om het verloop in kaart te brengen. Bij HKC Kinderfysiotherapie Plus in Eindhoven wordt de mogelijkheid geboden om de behandeling aan te vullen met aspecten uit de BEER-interventie; dit geldt voor kinderen tussen de 12-36 maanden (of die een ontwikkelingsleeftijd hebben tot 36 maanden). Tijdens de kinderfysiotherapie behandeling wordt uw kind spelenderwijs uitgedaagd op het gebied van de motoriek. U krijgt adviezen mee om thuis met uw kind aan de slag te gaan; waarbij plezier in bewegen en het opdoen van succeservaringen het belangrijkst zijn!

Hoe komt u bij Kinderfysiotherapie Het Kind Centraal terecht?

Meestal wordt u naar verwezen door de jeugdarts of -verpleegkundige maar steeds vaker wordt er een signaal afgegeven door leidsters van de kinderopvang of peuterspeelzaal. Mocht u zich zorgen maken, dan staat het u ook altijd vrij om op eigen initiatief contact op te nemen.

bottom of page