top of page

Motoriek problemen bij kinderen

Kinderen die rennen

Wanneer is er sprake van motoriek problemen?

Als kinderen problemen ervaren bij het uitvoeren bij motorische taken waarvan verwacht mag worden dat ze deze beheersen, wordt gesproken van motoriek problemen. Deze kunnen zich voordoen op het gebied van zowel de grove als de fijne motoriek, Bij grove motoriek problemen ondervinden kinderen moeite met zich bewegen in de ruimte; bij de fijne motoriek betreft het vooral vaardigheden waarbij hun handen gebruikt worden zoals de schrijfmotoriek. Kinderen die als onhandig worden bestempeld omdat ze vaak vallen, regelmatig iets omstoten, moeite hebben met schrijven of niet meekunnen met de gymles zijn kinderen waarvoor kinderfysiotherapie helpend kan zijn.

Schrijfmotoriek

Schrijven is de meest complexe vaardigheid; naast het motorisch programma - hoe schrijf je de letter en welke spieren moeten worden aangestuurd - moet er ook onthouden worden hoe een letter eruitziet en hoe de letter klinkt en dan laten we de spellingsregels nog maar even achterwege. Bij moeilijkheden met de schrijfmotoriek kan de oorzaak liggen in problemen met de fijne motoriek maar, maar de onderliggende problematiek kan ook liggen in een rijpingsprobleem waardoor het proces dat verantwoordelijk is voor het bepalen van een handvoorkeur nog niet goed is uitgekristalliseerd. Hierdoor is er nog onvoldoende samenwerking is tussen beide hersenhelften.

Lateralisatie

Kind dat schrijft

Het brein bestaat uit een linker en een rechter hersenhelft. Als een babytje geboren wordt, beweegt het grotendeels onder invloed van reflexen. Na de geboorte worden door rijping van het centraal zenuwstelsel reflexen onderdrukt waardoor willekeurige en bewuste motoriek mogelijk wordt. In het eerste jaar verloopt de motorische ontwikkeling heel symmetrisch en vanaf het eerste jaar ontstaat geleidelijk aan een voorkeurshand waardoor een hand de uitvoerende en de andere een ondersteunende functie krijgt. Dit proces loopt door tot het 7e jaar. Kinderen waarbij dit proces niet goed is uitgerijpt, hebben vaker problemen met fijn motorische vaardigheden, wisselen vaak van uitvoerende en ondersteunende hand, hebben moeite met de begrippen links-rechts, ruimtelijk inzicht en richtingsproblemen, laten vaak spiegelen en omkeren zien van letters en cijfers en ondervinden problemen met het kruisen van de middellijn wat leidt tot lees en schrijfproblemen.

Executieve functies

Naast de motorische aspecten als coördinatie en balans spelen executieve functies een grote rol bij het uitvoeren van motorische vaardigheden. Wat zijn executieve functies? Dit zijn de processen die sturende en controlerende rol hebben op je functioneren. Executieve functies zijn: plannen en organiseren, aandacht en concentratie, emotieregulatie en probleemoplossend denken en handelen. Bij Het Kind Centraal - Kinderfysiotherapie Plus in Eindhoven wordt de kinderfysiotherapeutische behandeling aangevuld met aspecten uit de psychomotoriek (PMT) waardoor het kind zich meer bewust wordt van zijn eigen lijf ten opzichte van zichzelf en ten opzichte van de omgeving.

Oorzaken voor motoriek problemen

Hoewel er genoeg redenen zijn voor het ontstaan van motoriek problemen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van onderliggende ziektebeelden, zijn deze er vaak ook niet. Mogelijk speelt de veranderende samenleving hierin een rol. Kinderen spelen tegenwoordig aanzienlijk minder buiten door veel minder speelruimte en daarnaast is de impact van beeldschermen groot. Kinderen doen hierdoor minder bewegingservaring op wat van grote invloed is op hun motorisch functioneren.

Hoe komt u bij HKC Kinderfysiotherapie Plus in Eindhoven terecht?

Hoe ziet een kinderfysiotherapie behandeling eruit?

Om de motoriek problemen van uw kind in kaart te brengen vindt bij aanvang een inleidend gesprek en een observatie van de basale motoriek plaats. Vervolgens wordt het kind motorisch getest; deze testen worden na enige tijd herhaald om het verloop van de interventie in kaart te brengen. Aan de hand van de onderzoeksgegevens wordt een behandelplan gemaakt waarin de behandeldoelen worden opgesteld die met ouders worden besproken. Het kind wordt hierbij altijd betrokken; mijn visie is dat het aanspreken op de autonomie van het kind van grote invloed is op het verloop van de behandeling en het uiteindelijke resultaat. Een kinderfysiotherapie behandeling bestaat in de basis uit sensomotorische therapie. Bij HKC-Kinderfysiotherapie Plus kan deze worden aangevuld met aspecten uit de psychomotorische therapie (PMT).

Vaak zijn het leerkrachten, gymdocenten of sportleraren die een signaal afgeven, maar vaak zijn het ook ouders die het opvallen dat hun kind moeite heeft zich op motorisch gebied staande te houden ten op zichtte van leeftijdsgenootjes. Wanneer er een vermoeden is dat uw kind problemen op motorisch gebied heeft kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

bottom of page